سمعک چیست و شامل چه انواعی است؟

تاریخچه سمعک

پس از اختراع تلفن اولین سمعکها هم در قرن ١٧ میلادى تولید شد. نخستین سمعکها وسایلى شبیه به شیپور یا اصطلاحا ترومپت بود و تنها راه تقویت صدا در عصر خود به شمار میرفت. نزدیک به سال ١٩٠٠ میلادى نخستین سمعکهاى الکتریکى تولید شد. اولین سمعک دیجیتال در سال ١٩٩٦ تولید شد و که علاوه بر امکان تقویت صدا ، توانایى انجام پردازش هاى الکتریکى بر روى صدا را دارد. تکنولوژی دیجیتال توانایى کاهش اصوات مزاحم محیط را در کنار تقویت صدا دارد. تکنولوژی دیجیتال هرساله در مدل ها و سطوح مختلف تکنولوژى تولید مى شد.

هر تولید نسبت به محصولات قبلى داراى تکنولوژى قویتر و قدرتمندترى است. امروزه سمعکهای هوشمند وایرلس ، پیشرفته ترین سمعک را تشکیل مى دهد و بیشترین سطح از پردازش ها را برروى صدا انجام مى دهد.

سمعک چیست و چگونه کار میکند؟

سمعک ابزارى الکتریکى است که کاربرد اصلى آن تقویت اصوات براى افراد داراى کم شنوایى است. این دستگاه صداهای محیط و گفتار را دریافت مى کند و پس از تقویت و پردازش به گوش تحویل مى دهد. سیستم شنوایى انسان بسیار پیچیده است و جبران کم شنوایى با استفاده از یک تقویت کننده ساده و معمولى تقریبا غیرممکن است.

سمعکها براى جبران کم شنوایى داراى تکنولوژى هاى پردازشى و عملکردى بسیارى است که در رده هاى مختلفى در دسترس کاربران است. سمعکها فقط صدا را تقویت نمى کند، بلکه قبل از تحویل اصوات به گوش پردازش هاى متنوع و مفیدى بر روى آن انجام مى دهد. سمعکهای امروزى توانایى استخراج و دریافت صدا را از بین اصوات مزاحم دارد و پس از جداسازى آن و براساس میزان کم شنوایى تقویت لازم را برروى آن انجام مى دهد.

اجزاى سمعک

اجزاى اصلى سمعکها شامل میکروفون، تقویت کننده (آمپلی فایر) و بلندگو ( رسیور) مى باشد که هرکدام داراى عملکرد ویژه اى است.

میکروفون سمعک

میکروفون سمعک وظیفه دریافت صداهاى مختلف محیطى را بر عهده دارد. میکروفون قبل از تحویل اصوات به آمپلى فایر ، تقویت ناچیزى را بر روى آن اعمال مى کند. سمعکهاى امروزى داراى یک یا دو میکروفون هستند. در مواردى که دستگاه داراى دو میکروفون است معمولا امکان تمرکز بر جهت هاى مختلف و یا تنها جهت روبروى کاربر با استفاده از تکنولوژى آن وجود دارد.

تقویت کننده یا آمپلى فایر

اصلى ترین جزء سمعکها آمپلى فایر مى باشد. آمپلى فایر وظیفه انجام پردازش هاى الکتریکى و کاربردى را بر روى اصوات دارد. آمپلى فایر صدا را از میکروفون دریافت مى کند و آن را براساس میزان و نوع کم شنوایى فرد تنظیم مى کند. علاوه بر تقویت صدا پردازش هاى لازم بر روى آن انجام مى شود.

سیستم هایى نظیر حذف کننده سوت سمعک ، کاهنده اصوات مزاحم، تقسیم بندى فرکانس ها ( کانال و باند) و تمرکز بر روى جهت هاى خاص همگى از تکنولوژى هاى کارامد به شمار مى آید که در آمپلى فایر انجام مى شود. تعداد کانال پردازشى سمعک ، تعداد بخش هایى را نشان مى دهد که در آن پردازش صدا انجام مى شود. مثلا سمعکى که داراى ٢٤ کانال پردازشى است ، صدا را در ٢٤ مرحله دستخوش پردازش مى کند.

بلندگو (رسیور) سمعک

بلندگوى سمعک اصوات تقویت شده و پردازش شده را از آمپلى فایر دریافت مى کند و پس از تبدیل مجدد به سیگنال صوتى آن را به گوش تحویل مى دهد. آمپلى فایر میزان تقویت را مشخص مى کند ، اما این میزان تنها از نظر الکتریکى مشخص مى شود و این رسیور است که سیگنال ها را بصورت صوتى و قابل درک در اختیار گوش قرار مى دهد.

هرچه نیاز به قدرت و تقویت بیشترى باشد بلندگو باید بزرگتر باشد. رسیور نسبت به جرم گوش، رطوبت و آب حساس است و اگر در معرض این موارد قرار گیرد صداى تقویت شده دچار اختلال مى شود. فیلتر محافظ مخصوصى براى بلندگوى سمعکها تعبیه مى گردد. این فیلتر ها در انواع و سایزهای مختلف وجود دارد.

انواع سمعک

انواع سمعک مختلفی در بازار موجود می باشد. هر کدام از سمعکها مخصوص پوشش محدوده خاصی از کم شنوایی است. سمعکها از نظر پردازش و سایز تقسیم بندی می شوند.

انواع سمعک از نظر پردازش

پردازش سمعک در آمپلی فایر آن صورت می گیرد. سمعکها دارای تعداد کانال پردازشی مشخصی است. هرچه تعداد کانال افزایش یابد پردازش آن قوی تر می شود.

سمعک آنالوگ

سمعک آنالوگ پایه ترین سطح از تکنولوژی و پردازش را دارا می باشد. سیستم آنالوگ یک سمعک معمولی است و پردازش های زیادی بر روی اصوات انجام نمی دهد. محصولات آنالوگ معمولا دارای ولوم کنترل است و تنها راه کنترل سطح صدا همین است. چرا که این مدل از تکنولوژی به کامپیوتر متصل نمی شود و امکان تنظیم اختصاصی سطح صدا بر اساس میزان کم شنوایی کاربر وجود ندارد.

همچنین این سمعکها توانایی تفکیک اصوات به گروه های مختلف را ندارد و صرف نظر از نوع اصوات دریافتی از محیط ، همه آن ها را به یک میزان تقویت می کند. تولید محصولات آنالوگ از دهه پیش تاکنون متوقف شده است و محصولات دیجیتال و هوشمند جایگزین این سیستم شده اند.

سمعک دیجیتال

سمعک دیجیتال علاوه بر نقش اصلی یعنی تقویت صدا ، پردازش های مختلفی بر روی آن انجام می دهد. سمعکهای دیجیتال اصوات را از یکدیگر تفکیک می کند و هر کدام را به اندازه لازم تقویت می کند. بر اساس نوع و میزان کم شنوایی کاربر ، اصوات به محدوده های مختلف فرکانسی تقسیم بندی می شود و هر محدوده به اندازه کم شنوایی فرد تقویت می شود.

تکنولوژی دیجیتال علاوه بر تفکیک اصوات ، کیفیت صدا و درک گفتار و راحتی شنیداری را افزایش می دهد. بسیاری از سیستم های دیجیتال دارای میکروفون های چندعملکردی هستند و با استفاده از جهت حساسیت هریک امکان تمرکز بر جهت های مختلف فراهم شده است. سمعکهای دیجیتال قابلیت انتخاب چند برنامه مختلف را برای استفاده در محیط های شنیداری مختلف دارد.

سمعک هوشمند

پیشرفته ترین و جدیدترین سمعک ها به گروه هوشمند اختصاص دارد. سمعک هوشمند قابلیت شناسایی محیط را دارد. تمام تکنولوژی هایی که در محصولات دیجیتال به کار برده می شود در مدل های هوشمند در سطح بالاتری بکار می رود. شرایط زندگی واقعی (خارج از محیط آزمایشگاه) به گونه ای است که فرد هر روز در محیط های متنوعی قرار می گیرد که هرکدام دارای شرایط صوتی و اختصاصی خود می باشد. تکنولوژی هوشمند پس از شناسایی هر محیط ، بهترین آرایش میکروفونی و بهترین شرایط تقویتی را بصورت اتوماتیک اعمال می کند. این پیشرفت ها در زمینه تولید

سمعک هوشمند به دنبال تولید آمپلی فایرهای قدرتمند و حرفه ای صورت گرفته است. این سمعکها پردازش های متنوع تری را نسبت به قبل انجام می دهد. همچنین استفاده از میکروفون های هوشمند چندعملکردی باعث افزایش قابلیت سمعکهای هوشمند در تمرکز و حساسیت نسبت به جهت های مختلف شده است.

مهمترین پردازشی که در سیستم هوشمند بر روی صداها انجام می شود تفکیک گفتار از نویز است که بصورت اتوماتیک انجام می شود و بیشترین میزان مصرف باتری را به خود اختصاص می دهد. امروزه جدیدترین سمعکها دارای عملکرد وایرلس هستند که با استفاده از آن تکنولوژی هوشمند دوچندان قدرتمند می شود.

سمعک هوشمند وایرلس

بکارگیری تکنولوژی وایرلس در سمعک هوشمند وایرلس باعث دستیابی به اتصال مستقیم موبایل به سمعکها و دریافت صدای مکالمات تلفنی و موسیقی بصورت مستقیم شده است. ارتباط دو گوشی سمعکهای هوشمند وایرلس عملکرد هوشمندانه و توانایی تفکیک اصوات مختلف از یکدیگر را قوی تر کرده است.

اطلاعات دریافتی از دو گوش با یکدیگر به اشتراک گذاشته می شوند و تعامل صوتی بین دو گوش صورت می گیرد. با استفاده از این سیستم ، محل دقیق اصوات شناسایی می شود و بهترین آرایش میکروفون ها اعمال می گردد. اپلیکیشن های موبایل امکان کنترل صدا و برنامه شنیداری را بطور مستقیم در دسترس کاربران قرار داده است. همچنین می توان بر روی جهت های مختلف تمرکز لازم را انجام داد.

سیستم GPS سمعک هوشمند

اخیرا تکنولوژی GPS مکان یاب در سمعک هوشمند وایرلس بکار گرفته می شود. این سیستم دو مزیت کلی دارد. مزیت اول GPS ، مکان یابی دقیق سمعکها بر روی نقشه گوگل است. در مواردی که دستگاه کاربر گم می شود ، با استفاده از اپلیکیشن می توان مکان دقیق آن را مشاهده کرد. اگر باتری سمعک تمام شده باشد و دستگاه خاموش باشد ، آخرین موقعیتی که دستگاه کاربر در آن روشن بوده است نشان داده می شود.

مزیت دیگر این سیستم تنظیم اختصاصی سمعکها و خصوصیات هوشمند آن برای محیط های مختلف است. با استفاده از این تکنولوژی می توان تنظیمات صدا را برای هر محیط برروی نقشه تعریف کرد و پس از ورود به محیط تنظیم سمعک بصورت هوشمند و اتوماتیک اعمال می شود.

سمعک داخل گوشی

انواع سمعک از نظر سایز

سمعکها از نظر سایز و طراحی بدنه به انواع متنوعی تقسیم می شوند. مدلهای داخل گوشی در انواع و سایزهای متنوعی موجود است. محصولات پشت گوشی هم دارای سایزها ، طراحی های مختلف بدنه و قابلیت های متنوعی است.

سمعک داخل گوشی

سمعک داخل گوشی درون مجرای گوش فرد قرار می گیرد. دستگاه داخل گوشی برای هر فرد بصورت اختصاصی و براساس قالب اولیه گوش ساخته می شود. سمعک داخل گوش در مدل های آماده و براساس قالبهای از پیش ساخته هم تولید می شود. بر اساس سایزهای مختلف گوش کاربران از قالب های متنوعی برای آن ها استفاده شده است. محصولات داخل گوشی نسبت به جرم گوش و رطوبت آن حساس است و نیازمند استفاده از فیلتر محافظ در قسمت خروجی صدا می باشد.

سمعک نامرئی IIC

ریزترین سمعک و کوچکترین مدل از محصولات داخل گوشی ، سمعک نامرئی IIC می باشد. محصولات نامرئی IIC کاملا درون مجرای گوش قرار می گیرد. هنگامی که به گوش فرد دارای سمعک IIC نگاه می کنیم هیچ قسمتی از آن دیده نمی شود. سمعکهای IIC قادر به پوشش کم شنوایی های ملایم تا متوسط روبه شدید می باشد.

برای ساخت IIC مجرای گوش کاربر باید دارای حداقل فضای لازم باشد. همچنین خم کانال گوش کاربر نباید بیش از اندازه شدید باشد ، زیرا قطعات برای قرارگیری درون قالب مخصوص گوش کاربر نیاز به حداقل فضای لازم دارد. با استفاده از تکنولوژی وایرلس امکان اتصال سیستم IIC نامرئی به موبایل های هوشمند و لوازم جانبی متنوع وجود دارد. مزیت اصلی IIC علاوه بر بعد زیبایی این است که با استفاده از آن می توان از تمام مزایای جهتداری لاله گوش بهره لازم را برد.

سمعک CIC

سمعک CIC کاملا درون مجرای گوش قرار می گیرد. پس از قرار دادن سمعک CIC بر روی گوش تنها قسمت کوچکی از آن قابل دید می باشد. با استفاده از محصولات CIC امکان پوشش کم شنوایی ملایم تا شدید (تا ۹۰ دسی بل) وجود دارد. با استفاده از قابلیت وایرلس سمعکهای CIC امکان برقراری ارتباط با موبایل و لوازم جانبی متنوع نظیر ریموت کنترل وجود دارد. ریموت کنترل امکان تغییر ولوم و برنامه شنیداری را برای کاربر فراهم می کند. با قرارگیری سیستم CIC برروی گوش می توان از تمامی مزایای لاله گوش نظیر جهتیابی و جمع آوری صداها بهره کامل برد.

سمعک ITC و ITE

این سمعکها براساس قالب گوش فرد ساخته میشود. و تمام یا قسمتی از لاله و مجرای گوش را پر میکنند . در مواردی که میزان حجم مجرای گوش برای ساختن محصولات CIC و IIC کافی نیست ، از سمعک ITC و ITE استفاده میشود. محصولات ITC و ITE قابلیت استفاده از ولوم کنترل و دکمه تغییر برنامه را دارند. با استفاده از این سمعکها امکان پوشش کم شنوایی ملایم تا شدید وجود دارد. فضای زیاد سیستم ITC و ITE حداقل فاصله استاندارد جهت قرارگیری دو میکروفون را فراهم می کند. با قرار گیری دو میکروفون در سمعکهای داخل گوشی ITC و ITE امکان تمرکز به جهت های مختلف وجود دارد . محصولات ITC و ITE هنگامی که روی گوش قرار می گیرد تمام قسمت های آن از بیرون مشخص میباشد و نمیتوان آن را زیر مجموعه ای از محصولات نامرئی به شمار برد.

سمعک پشت گوشی

سمعک پشت گوشی در پشت لاله گوش قرار میگیرد . اصوات تقویت شده با استفاده از قالب مخصوص به گوش منتقل میشود. سمعک پشت گوشی نسبت به دیگر محصولات دارای قدرت بیشتری است و کم شنوایی های شدیدتری را پوشش میدهد. استحکام سمعکهای پشت گوشی نسبت به سایر مدلها بیشتر است، چرا که محصولات پشت گوشی کمتر در معرض رطوبت و جرم گوش قرار دارد.

همچنین درزگیری و طراحی بدنه در این مدل به بهترین شکل ممکن انجام شده است. با توجه به اینکه در محصولات پشت گوشی از دو میکروفون مجزا استفاده میشود، امکان تمرکز بر گفتار و جهت های مختلف وجود دارد. فضای مناسب برای قرار گیری فاصله استاندارد میکروفونها باعث بهترین عملکرد جهت یابی در سمعکهای پشت گوشی شده است.

سیستم پشت گوشی قابلیت وایرلس بارزتری دارد و برقراری ارتباط دو گوشی کامل و با استفاده از این سیستم امکان پذیر میباشد. همچنین لوازم جانبی متنوع و موبایل های هوشمند به سمعکهای پشت گوشی وایرلس متصل میشوند و انتقال اصوات به صورت مستقیم انجام میگردد. این محصولات معمولا دارای دکمه ولوم کنترل و تغییر برنامه میباشد. با استفاده از سمعکهای پشت گوشی میتوان کم شنوایی ملایم تا عمیق را به راحتی پوشش داد.

سمعک Rie (بلند گو درون گوش)

سمعک Rie یکی از محصولات ویژه تر کمپانی های تولید کننده میباشد. محصولات Rie علاوه بر قابلیت پوشش کم شنوایی های متنوع ، دارای ظاهری کوچک و طراحی زیباتری است. این محصولات دارای دو بخش اصلی است. بدنه سمعک در قسمت پشتی لاله گوش قرار میگیرد. بلندگو(رسیور ) بوسیله ی یک سیم بسیار ظریف و نازک به بدنه متصل میشود و کاملا درون مجرای گوش قرار میگیرد. سیستم Rie قابلیت اتصال به بلندگوهای مختلفی را دارد که از نظر سایز و قدرت با یکدیگر متفاوتند. اگر کم شنوایی فرد شدیدتر شود با استفاده از بلندگوی قدرتمند میتوان کم شنوایی فرد را پوشش داد.
سمعکهای Rie امکان بهره گیری از قابلیت های وایرس مانند اتصال به لوازم جانبی و موبایل های هوشمند را دارد. برقراری ارتباط دو گوشی در مدلهای هوشمند این محصولات باعث به اشتراک گذاری اطلاعات دریافتی دو طرفه و دستیابی به یک سیستم واحد میشود. بسیاری از متخصصین محصولات Rie را سمعک پشت گوشی نامرئی می نامند.

کاربرد سمعک

کاربرد سمعک شامل موارد مختلفی است. انواع متنوعی از روش های تجویز سمعک وجود دارد که هرکدام در موارد مختلفی کاربرد دارند. کاربرد سمعکها تنها به تقویت اصوات محدود نمی شود. بلکه امکان پوشش و کاهش توجه به وزوز گوش ، تقویت اعصاب شنیداری ، افزایش تمرکز و … با استفاده از تکنولوژی و کاربرد سمعکهای متنوع وجود دارد. کاربردهای این دستگاه بر اساس اصول تجویزی مختلف و شرایط شنیداری هر فرد بصورت اختصاصی مشخص می شود.

کاربرد سمعک در کم شنوایی

کاربرد سمعک تقویت اصوات محیط برای افراد دارای کم شنوایی های مختلف است. انواع کم شنوایی با استفاده از سمعکهای مخصوص به خود تقویت می شود. کاربرد اصلی سمعکها جبران کم شنوایی است. براساس شدت کم شنوایی و نوع آن دستگاه مناسب برای تقویت اصوات انتخاب می شود. سمعکها علاوه بر تقویت اصوات پردازش های پیشرفته ای برروی اصوات انجام می دهند. تغییر جهت حساسیت میکروفون ها باعث می شود تا کاربرد سمعکها در تقویت گفتار نسبت به اصوات مزاحم افزایش یابد.

کاربرد سمعک کودکان

کودکان دارای کم شنوایی شرایط ویژه ای نسبت به بزرگسالان نیاز دارند. کاربرد سمعک کودکان علاوه بر تقویت صدا ، کمک به رشد دانش زبانی و گفتار است. سمعک اطفال گفتار را از بین اصوات مزاحم دریافت و برروی آن تمرکز می کند. استفاده از لوازم جانبی کاربردی مانند میکروفون های وایرلس و اپلیکیشن های موبایل میزان کارامدی تقویت اصوات را برای کودک افزایش می دهد.

کاربرد سمعک در وزوز گوش

وزوز گوش یکی از اختلالات شایع سیستم شنوایی در انسان است. کم شنوایی یکی از دلایل اصلی بروز وزوز گوش است. هنگامی که سیگنال صوتی به مغز نمی رسد ، واکنش های خودبخودی عصبی بصورت صدای وزوز گوش شنیده می شود. کاربرد سمعک در وزوز گوش بستگی به سطح تکنولوژی آن دارد. سمعکهای هوشمند دارای سیستم های مدیریت و کنترل وزوز گوش هستند که اصطلاحا تینیتوس مسکر نامیده می شود. در بسیاری از موارد تنها با تقویت کم شنوایی ، وزوز گوش کاربر برطرف می شود. قابلیت پوشش پذیری وزوز گوش بعنوان یک کاربرد نیازمند بررسی ها و ارزیابی دقیق وزوز گوش و خصوصیات شنوایی فرد است.

کاربرد سمعک ناشنوایان

ناشنوایی اصطلاحی است که برای افراد دارای کم شنوایی عمیق و یا فاقد آستانه های شنیداری به کار می رود. سمعک ناشنوایان معمولا از نوع سوپرپاور پشت گوشی است و در مدل ها و سطوح مختلفی از تکنولوژی در دسترس است. کاربرد سمعکهای ناشنوایان تقویت صدا، فراهم کردن میزان آگاهی از اصوات ، باقی ماندن اتصالات اعصاب و گوش ها به یکدیگر و امکان استفاده از مکالمات تلفنی و گروهی است. میزان کارایی تقویت کننده برای ناشنوایان بستگی به زمان وقفه بین بروز کم شنوایی و شروع استفاده از تقویت کننده ، میزان باقیمانده شنوایی ، توانایی لب خوانی و میزان درک گفتار فرد دارد.

مزایای سمعک

سمعک وسیله ای سودمند برای افراد دارای کم شنوایی است . سیستم شنوایی انسان بسیار پیچیده است و شامل مجموعه ای از اعصاب و سلولهای مویی است. جبران کم شنوایی و عملکرد ناقص این اجزا با استفاده از تقویت صورت میگیرد.

سمعکها مزایای مختلفی دارد. نخستین مزیت سمعک شنیدن بهتر اصوات است. تقویت اصوات باعث بهبود شنوایی میشود و به فرد کمک میکند تا اصوات غیر قابل شنیدن را بشنود.
امکان برقرار کردن ارتباط گفتاری با دیگران با استفاده از سمعکها برای افراد کم شنوا راحت تر میشود. با استفاده از این دستگاه، کم شنوایی ، اصوات و نشانه های گفتاری برای فرد تقویت میشود. با استفاده از ترکیب این مزایا با نشانه های بینایی گفتار(لب خوانی ) درک آن راحت تر صورت میپذیرد.

استفاده از سمعک از بروز آتروفی (مرگ سلولها در اثر عدم عملکرد) اندام های شنیداری جلوگیری می کند. سیستم بدن انسان به گونه ای است که هر کدام از سلولهایی که مورد استفاده قرار نگیرد و حداقل میزان فعالیت لازم را نداشته باشد، تحریکات لازم از آن اندام به مغز ارسال نخواهد گردید. مغز روند آتروفی این اندامها و سلولهای آنرا تسریع میکند و سلولها به صورت خود بخودی از بین می روند.

گوش انسان هم از این قاعده مستثنی نیست. عضلات توانایی بازسازی مجدد پس از آتروفی را دارند اما گوش شامل مجموعه ای از اعصاب و سلولهای حسی است و توانایی بازسازی آن بسیار کم است هرچه فاصله بین بروز کم شنوایی و استفاده از سمعک بیشتر شود احتمال بروز آتروفی افزایش می یابد .

استفاده از تقویت باعث حفظ سلامت روانی، اجتماعی و روحی و جسمی فرد کم شنوا می شود و کیفیت زندگی فرد را افزایش میدهد .
دانشمندان با انجام تحقیقات کاربردی بر روی افراد دارای کم شنوایی پی برده اند که کم شنوایی تقویت نشده (عدم استفاده از سمعکها ) باعث تسریع روند بروز آلزایمر خواهد شد. دلیل این موضوع اهمیت سیگنالهای صوتی در حافظه و نقش گوش بعنوان یک اندام حسی بسیار موثر است. استفاده از سمعکها خطر ابتلا به آلزایمر زودرس را در افراد مبتلا به کم شنوایی های مختلف کاهش میدهد.

سمعک اعتماد به نفس ،تمرکز،سلامت ذهنی و ارتباطات اجتماعی افراد کم شنوا را افزایش میدهد و میزان خستگی و نیاز به دیگران برای برقراری ارتباط را کاهش میدهد.

تفاوت سمعک دو گوشی و یک گوشی

انسان دو گوش دارد! گوشها اصوات محیط را از جهت های مختلف دریافت میکنند و آنها را در مغز با یکدیگر ترکیب کرده و به اشتراک میگذارند . ترکیب اصوات دو گوش با یکدیگر باعث توانای انسان در جهت یابی و مکان یابی اصوات، تعادل شنیداری، قابلیت تمرکز بر اصوات هدف و امکان دریافت و استخراج صداهای گفتاری از بین اصوات مزاحم محیط می شود.

مزایای استفاده دو گوشی از سمعک

  • افزایش توانای جهت یابی و مکان یابی اصوات
  • قابلیت استخراج و دریافت صداهای گفتاری از میان اصوات مزاحم در محیطهای شلوغ
  • جلوگیری از آتروفی اعصاب و سلولهای یک گوش و حفظ اتصالات بین دو گوش در مغز
  • کیفیت صداهای استریو
  • افزایش توانایی درک گفتار در محیطهای شلوغ و مهمانی ها
  • افزایش کیفیت صدای تلویزیون و منابع صوتی و توانایی درک آن

معایب استفاده یک گوشی از سمعک

  • برهم ریختن تعادل صوتی و عدم جهت یابی کامل و درست
  • درک گفتار ضعیف در مکان های شلوغ و گروه ها
  • کاهش و ضعف اتصال بین دو گوش و آتروفی سلول های عصبی و غالب تر شدن یک نیمکره ی مغز
  • از بین رفتن سلولها و اعصاب گوش فاقد تقویت بدلیل بروز آتروفی
  • کاهش عملکرد قابلیت درک گفتار
  • کم شدن کیفیت صدا

نکته مهم: همیشه استفاده از سمعک دوگوشی بهتر از سمعک یک گوشی است. به بیان دیگر استفاده از دو سمعک ارزان بسیار بهتر از یک نمونه گران قیمت و پیشرفته است. مزایای دوگوشی بر کیفیت ساخت و تکنولوژی ارجحیت دارد.

ضرورت سمعک برای کودکان کم شنوا (سمعک اطفال)

سن طلایی انجام اقدامات ضروری برای کودکان دارای کم شنوایی ۶ ماه اول زندگی است. سن زبان آموری نوزادان از سه ماهگی تا سه سالگی است. منظور از اقدامات لازم برای کودکان کم شنوا، شناسایی مشکل کم شنوایی و تشخیص زود هنگام آن است. اگر سمعک کودکان تا سن ۶ ماهگی تجویز گردد ، کودک کم شنوا همانند کودکان سالم زبان و گفتار را می آموزد. شنیدن اصوات برای یادگیری گفتار و زبان ضروری است.

در بدو تولد نوزادان غربالگری شنوایی انجام می گیرد. پس از انجام غربالگری شنوایی و شناسایی مشکل شنوایی نوزاد، آزمایش های تخصصی تری برروی سیستم شنوایی انجام می گردد. با تشخیص دقیق مشکل شنوایی اقدامات تجویز سمعک کودکان انجام می شود. پس از تجویز تقویت کننده برای کودکان، کلاس های تربیت شنوایی و آموزش های لازم به والدین برنامه ریزی می شود تا کودک همانند افراد نرمال اطلاعات زبان و گفتار را دریافت کند. 

تجویز مناسب برای کودکان و نوزادان باعث پیشرفت زبان و گفتار، رشد تحصیلی، پیشرفت اجتماعی و افزایش توانایی ارتباطی، استقلال و افزایش اعتماد بنفس می گردد. هنگامی که تجویز سمعک و توانبخشی شنوایی برای کودک کم شنوا انجام می گیرد، کودک از نظر رشد زبان و گفتار هیچ تفاوتی را با کودکان دارای شنوایی طبیعی نشان نمی دهد.

نوزادان و کودکان دارای توانایی و دانش زبانی نمی باشند و نسبت به بزرگسالان دارای کم شنوایی، به گفتار و تقویت صدای با کیفیت تر و بدون مزاحم نیاز دارند. تقویت کننده کودکان معمولا دارای تکنولوژی های پیشرفته ای است. محیط های آموزشی و کلاس های مدرسه کودکان، معمولا مکان های شلوغی است و کودک کم شنوا جهت دریافت صدای معلم و درک آن در این محیط به کیفیت صدای مناسب و عاری از اصوات مزاحم نیاز دارد. کمپانی ها سیستم ها و ابزار های جانبی وایرلس مخصوص اطفال را طراحی کرده اند که باعث انتقال صدای معلم و مربی به صورت مستقیم به گوش کودک می شود. با توجه به موارد ذکر شده تجویز سمعک در کودکان و نوزادان در زمان مناسب بسیار ضروری است.

سمعک خوب

همانطور که گفتیم از نظر پردازش صدا سمعکها به چهار نوع آنالوگ، ديجيتال، هوشمند و وايرلس تقسیم می شوند. از جمله ویژگی‌های سمعک خوب، موارد زیر را می توان بیان کرد.

سمعک خوب اصوات را تقویت میکند و توانایی فرد را در شنیدن اصوات ضعیف و آرام افزایش می دهد.
یکی دیگر از خصوصیات تقویت کننده خوب این است که صداهای بلند را آنقدر تقویت نکند که باعث آزار گوش و یا آسیب به آن شود.

سمعک خوب محدوده گفتاری را بخوبی تقویت می کند. تکنولوژی و سیستم خوب باعث تفکیک و جداسازی گفتار از دیگر صداها می شود. با این کار ، گفتار از بین اصوات دیگر استخراج شده و تقویت می شود.

با رشد تکنولوژی و استفاده از نسل های نوین هوش مصنوعی، تکنولوژی سمعکها و ابزارهای تقویتی گوش هم رشد چشمگیری داشته است. سیستم های امروزی دارای میکروفون های هوشمند هستند. این میکروفون ها قابلیت تمرکز بر جهات مختلف را دارند و گفتار را استخراج می کند. هنگام تقویت اصوات در آمپلی فایر ، صداهای اضافی حذف شده و یا تقویت کمتری بر روی آن انجام می گردد. سمعکهای وایرلس به موبایل های هوشمند و لوازم جانبی کارامد متصل می شوند.

بهترین سمعک

کاربران دارای کم شنوایی که مورد توصیه پزشک برای استفاده از تقویت کننده قرار دارند، این سوال را از ما می پرسند که بهترین سمعک کدام است؟ بهترین تقویت کننده به عوامل زیادی بستگی دارد تا بتوان از بین برندهای مختلف آن را انتخاب کرد.

کم شنوایی در افراد مختلف به شکل های متنوع دیده میشود. تنها در شرایطی که ارزیابی های دقیق شنوایی برای فرد کم شنوا صورت گیرد می توان بهترین سمعک را انتخاب کرد. ارزیابی شنوایی فرد، توانایی حرکتی فرد، توانایی استخراج گفتار و حتی توانایی های بینایی و ارتباطی فرد برای انتخاب بهترین محصول برای فرد ضروری است.

ارزیابی های شنوایی شامل بررسی میزان و نوع کم شنوایی، میزان درک گفتار، توانایی های عصب و مغز در پردازش اصوات و شرایط فیزیکی و سلامت پرده گوش و استخوانچه های گوش میانی است. برخی از عوامل غیر مرتبط با ادیولوژی نظیر انتظارات فرد و دیدگاه شخصی نیز در تعیین بهترین مدل سمعکها از نظر سایز و ظاهر هم اهمیت ویژه دارد.

بهترین سمعک ، سمعکی است که احساس راحتی را به کاربر منتقل کند، گفتار را به خوبی تقویت کند و مانع از اذیت شدن فرد به دنبال تقویت اصوات مزاحم شود. کمپانی های مختلف، سمعکهای جدیدی را تولید کرده اند و بطور کلی نمیتوان گفت که کدام برند بهترین است. چراکه اساس عملکرد کمپانی های معتبر شبیه سازی عملکرد های گوش واقعی و مغز انسان است.

تعیین بهترین سمعکها بر اساس عوامل متعددی انجام میگیرد. اولین و مهمترین عامل در انتخاب بهترین ، خدمات پس از فروش و گارانتی است. سمعک وسیله ای الکتریکی است که روزانه میلیون ها پردازش را برروی اصوات انجام می دهد. از طرفی دیگر فضای مجرای گوش مرطوب و دارای جرم است و ممکن است تقویت کننده را فرسوده کند. گارانتی و خدمات پس از فروش مساله بسیار مهمی برای این ابزار کوچک است. سطح تکنولوژی و قابلیت های وایرلس در تعیین برترین سمعک ها نقش اساسی دارد. هرچه تکنولوژی پیشرفته تر باشد پردازش های کارامدتری برروی اصوات انجام می دهد و سیستم شنوایی انسان را به شکل بهتری شبیه سازی می کند.

قیمت سمعک

قیمت سمعک بسته به برند، سایز، سطح تکنولوژی و گارانتی متغیر است. انواع مختلفی از سمعکها وجود دارد که قیمت هرکدام با دیگری متفاوت است. یکی از فاکتور های اصلی تعیین قیمت سمعکها سطح تکنولوژی و امکان اتصال لوازم جانبی وایرلس به آن است. قیمت سمعک هوشمند وایرلس به مراتب از سمعکهای دیجیتال معمولی بیشتر است. عوامل دیگری نظیر کیفیت ساخت و طراحی آن، برند و کمپانی سازنده، خدمات همراه با تجویز تقویت کننده و مدت زمان آن، سایز و تعداد کانال در تعیین قیمت نقش دارد.

قیمت انواع سمعک

قیمت انواع سمعک ارتباط مستقیم و زیادی با تکنولوژی مورد استفاده در آن دارد. محصولات کمک شنوایی امروزی در انواع مختلفی تولید می گردد. تعیین قیمت تنها بر اساس یک فاکتور در نظر گرفته نمی شود. بلکه مجموعه ای از عوامل در این مساله دخیل اند.

قیمت سمعک دیجیتال

سمعک دیجیتال معمولا در موارد بیشتری تجویز می شود. دلیل این موضوع قیمت کمتر و تکنولوژی کاربردی تر این محصولات است. این محصولات معمولا بین دو تا شش کاناله هستند. در کمپانی های معتبر مانند سمعک ریساند، تمام اجزای محصولات دیجیتال با استفاده از پوشش نانو محافظت می شود. قابلیت ضدآب ، ضدرطوبت و ضد گردو غبار در محصولات دیجیتال این کمپانی فراهم شده است. محصولات دیجیتال قابلیت تفکیک گفتار و اصوات مزاحم از یکدیگر را دارد. قیمت سمعک دیجیتال معمولا از ۶۰۰ هزار تومان شروع شده و تا حدود یک میلیون و پانصد هزار تومان موجود است.

قیمت سمعک هوشمند اکونومیک

سمعک هوشمند اکونومیک دارای سطح نسبتا بالایی از تکنولوژی های متنوع است. علاوه بر این، قیمت این محصولات بصرفه است. محصولات هوشمند اکونومیک دارای ۸ تا ۱۰ کانال اند. قابلیت بهره گیری از برنامه های مختلف شنیداری ، تفکیک گفتار از اصوات مزاحم و کاهش نویز زمینه از مهمترین ویژگی های این محصولات است. قیمت سمعک هوشمند اکونومیک حدودا بین ۱۵۰۰۰۰۰ تومان تا ۲۸۰۰۰۰۰ تومان است.

قیمت سمعک هوشمند وايرلس پایه

سمعک هوشمند وایرلس به لوازم جانبی متنوع متصل می شود. امکان بهره گیری از تغییر اتوماتیک شرایط صوتی ، قابلیت های ضدآب ، بهره گیری ارتباط وایرلس با موبایل ها و ارتباط دوگوشی از ویژگی های این محصولات است. قیمت سمعک هوشمند وایرلس پایه بین ۲۶۰۰۰۰۰ تومان تا چهار میلیون تومان است. در صورت تهیه لوازم جانبی ، هزینه آن بصورت جداگانه دریافت می شود.

قیمت سمعک وايرلس پیشرفته

سمعک وايرلس هوشمند پیشرفته، بروزترین و جدیدترین محصولات موجود در بازار را به خود اختصاص می دهد. ویژگی ها و تکنولوژی های دیگر محصولات تقویت کننده در سطح بالاتری در این محصولات به کار برده می شود. تکنولوژی وایرلس این محصولات به حدی پیشرفته است که امکان اتصال مستقیم به موبایل فراهم است. اتصال دوگوشی سمعکهای وایرلس باعث انتقال اطلاعات دو طرف به یکدیگر می شود. این محصولات دارای سیستم GPS است و در صورتی که کاربر سمعکهای خود را گم کند ، از طریق اپلیکیشن می توان آن را پیدا کرد. قیمت سمعک وایرلس پیشرفته حدودا از ۵۵۰۰۰۰۰ تومان شروع شده و تا حدود ۱۰ میلیون تومان موجود می باشد.

قیمت سمعک ريساند دانمارک

قیمت سمعک ريساند تقریبا از یک میلیون تومان تا ۱۰ میلیون تومان متنوع است و این مقدار به عواملی نظیر تکنولوژی بستگی دارد. سمعکهای ریساند نسبت به آب و رطوبت مقاوم است و با استفاده از تکنولوژی نانو ضدآب تمام محصولات خود را پوشش داده است. این کمپانی اولین تولید کننده ای است که محصولات وایرلس و لوازم جانبی را ارائه داده است. برای نخستین بار ریساند توانست امکان برقراری اتصال مستقیم و بدون واسطه به موبایل های هوشمند را ابداع کند. سیستم GPS در رده سمعکهای هوشمند وایرلس ریساند بکار گرفته شده است. بنظر می رسد که قیمت محصولات ریساند با توجه به سطح تکنولوژی آن مقرون بصرفه است.

قیمت سمعک نامرئی

قیمت سمعک نامرئی نیز همانند دیگر محصولات براساس سطح تکنولوژی تعیین می گردد. همانند سمعکهای پشت گوشی و داخل گوشی ، هرچه تکنولوژی این محصولات پیشرفته تر باشد قیمت آن نیز بیشتر است. قیمت سمعک نامرئی حدودا از ۱۵۰۰۰۰۰ تومان تا ۱۲ میلیون تومان متفاوت است.

قیمت سمعک IIC نامرئی

قیمت سمعک IIC نامرئی بیشتر از سایر محصولات است. محصولات نامرئی کمپانی های تولید کننده معمولا در سطوح بالای تکنولوژی قرار دارند. با توجه به اینکه افزایش سطح تکنولوژی باعث افزایش قیمت می شود، قیمت این محصولات هم بیشتر از سایر محصولات است. محصولات نامرئی IIC بیشترین درخواست را از جانب کاربران به خود اختصاص داده اند. قیمت سمعک IIC نامرئی حدودا بین ۲٫۵ تا ۱۲ میلیون تومان است. البته لازم به ذکر است که استفاده از سیستم IIC نامرئی نیازمند شرایط خاصی است و با محدودیت هایی روبروست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی مقالات
جستجو
مقالات مرتبط