راهنمای انتخاب بهترین قالب سمعک

قالب سمعک چیست؟

قالب سمعک قطعه ای پلاستیکی است که پس از بررسی دقیق مجرا و بافت گوش با استفاده از خمیر مخصوص به صورت اختصاصی برای هر فرد ساخته می شود. قالب گیری سمعک پس از تجویز سمعک توسط پزشک متخصص انجام می شود.

از قالب سمعک در مواردی که سمعک پیشنهادی از نوع پشت گوشی باشد؛ استفاده می شود. یعنی زمانی که شما برای تجویز سمعک به یک کلینک شنوایی مراجعه کنید پزشک مربوطه با توجه به افت شنوایی و ویژگی بافتی گوش شما بهترین نوع قالب را برای شما قالبگیری می کند.

از مهم ترین مزایای استفاده از قالب سمعک می توان به:

۱- تثبیت و جاگیری مناسب سمعک در درون گوش و جابه جا نشدن بی دلیل سمعک

۲- به حداقل رسیدن صداهای غیرطبیعی همچون صدای باد و وزوز در گوش

۳- بهتر شدن کیفیت صدای سمعک و به حداقل رسیدن نویزها

علاوه بر قالب های سمعک، نوعی دیگری از قالب به نام قالب های محافظ گوش نیز وجود دارد که برای جلوگیری از ورود و نفوذ آب یا صدا به داخل گوش ساخته می شود. از قالب ضد آب عموما برای افرادی که پرده گوششان سوراخ است؛ از این رو برای جلوگیری از عفونت گوششان باید خشک نگه داشته شود؛ استفاده می شود.

از قالب های ضد صوت نیز برای افرادی که با دستگاه های پر سر و صدا کار می کنند؛ مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع قالب سمعک

قالب سمعک بسته به اینکه کدام قسمت بخش های کانال و صدفه گوش را پر می کند به چندین نوع مختلف تقسیم می شود که از مهم ترین آنها می توان به:

قالب full shell:

این قالب ها تقریبا تمام صدفه را پرمی کنند و قسمت هلیکس لاله ی گوش هم جز این قالب ها می باشد. از مهم ترین معایب این نوع قالب ها می توان به دشوار بودن جایگذاری و برداشتن قالب اشاره کرد. البته در مواردی که بیمار مایل باشد می توان قسمت هلیکس قالب را حذف کرد تا بیمار احساس راحتی بیشتری بکند.

به دلیل توپر و سنگین بودن این نوع قالب به هیچ عنوان در اطفال این نوع قالب پیشنهاد نمی شود. از این قالب بیشتر در افت های شنوایی عمیق استفاده می شود.

قالب Half shell:

این قالب همان قالب فول شل است، اما دیگر دارای قسمت هلیکس را ندارد. به همین جهت گذاشتن و برداشتن آن اسان تر است ولی به دلیل سبک بودن قابلیت نگه داری آن در گوش کمتر است.

این نوع قالب توانایی خوبی در رفع نشتی و کاهش فیدبک دارد. در افرادی که همزمان نیاز به قابلیت نگه داری در گوش و کاهش احتمال فیدبک هست استفاده از این نوع قالب مناسب تر می باشد . این نوع قالب در افت های ملایم‌تا شدید پیشنهاد میگردد .

قالب Shell:

این قالب حالت توخالی قالب های فول شل می باشد. در این نوع قالب ها قسمت خارجی صدفه قالب به حالت گود و توخالی ساخته می شود.

این قالبها به دلیل وزن پایین، بسیار برای اطفال مناسب می باشند. این قالب ها بعد از قالب های فول شل بیشترین اثر کاهش فیدبک را دارند و برای افت شنوایی شدید ازقالب های  half shell نیز مناسب تر می باشند.

قالب Skeletone :

این قالب ها جهت فراهم کردن قابلیت نگه داری بیشتر در گوش تولید شده است. در این قالب ها قسمت مرکزی کونکای قالب حذف شده و قسمت هلیکس باقی می ماند. این قالب ها جهت گذاشتن و برداشتن نسبتا راحت ترهستند . اما احتمال بروز فیدبک اکوستیکی در این نوع قالب ها به نسبت بیشتر است.

در شرایطی که مجرای گوش بسیار پر پیچ و خم است، یا اختلالی در TMJ وجود دارد و حرکت عادی ندارد، هم چنین در مواردی که قسمت غضروفی کانال گوش حرکت زیادی دارد و احتمال وجود کلاپس مطرح میشود این نوع از قالب ها پیشنهاد می شود.

قالب Semi Skeletone

این نوع قالب ها دقیقا مشابه اسکلتون هستند اما با این تفاوت که تنها حلقه پشتی از قالب حذف میشود. به راحتی گذاشته و برداشته میشود و ‌مناسب برای افراد با محدودیت عملکرد می باشد . این نوع قالب انتخاب مناسبی برای افرادی است که لاله گوش در آنها به شکل غیر طبیعی مسطح و‌صاف است .

قالب Canal:

این نوع قالب ها سایز بسیار کوچکی دارد، به راحتی قابل جایگذاری و برداشتن است ، اما توجه کنید که این نوع قالب احتمال فیدبک را هم افزایش می دهد، این قالب برای افت های شنوایی کم مناسب است.

اما این نوع قالب در افرادی که مجرای گوش بسیار پرپیچ و خم یا بسیار باریک دارند‌ به هیچ وجه مناسب نیست زیرا این قالب ها برای جایگذاری مناسب نیاز به کانال گوش طویلی دارند تا قالب به ظرافت در ان قرار گیرد .

وقتی افت شنوایی کم باشد و راحتی استفاده در اولویت باشد این نوع قالب بسیار مناسب است.

قالب Canal lock:

این نوع قالب ها فقط قسمت کانال را می پوشاند، ولی دارای یک قفل کوچک در قسمت خلفی کونکا بوده تا قابلیت نگه داری قالب را در گوش افزایش دهد. احتمال فیدبک در این قالب ها افزایش می یابد.

ولی راحتی استفاده و گذاشتن و برداشتن در این قالب بیشتر است. در افت های کم که نیاز به قابلیت نگهداری بیشتر قالب در گوش نسبت به حالت کانال مد نظر باشد این قالب ها کاربرد دارد. در افراد با مجرای گوش پرپیچ و خم و احتمال وجود کلاپس هم کاربرد دارد. جایگذاری این قالب ها کار راحتی است.

ساخت قالب سمعک

قبل از ساخت قالب سمعک عوامل و شرایط مختلفی همچون شدت و نوع کم شنوایی بیمار، مشخصه های آناتومیک گوش، آلرژی ها و حساسیت های بیمار و بسیاری عوامل دیگر مورد بررسی قرار می گیرد.

برای اینکه قالب به راحتی در درون گوش قرار بگیرد و ایجاد ناراحتی نکند باید هیچگونه تماسی با بخش های استخوانی کانال نداشته باشید و تماما قسمت های غضروفی را در بر بگیرد؛ به همین جهت ساخت قالب نیاز به مهارت بالایی که حتما توجه نماید این کار را به یک فرد متخصص بسپارید.

شرکت تاراطب مهر نمایندگی رسمی و انحصاری فروش و خدمات سمعک ریساند در ایران است. که شما می توانید برای سفارش انواع قالب و دیگر لوازم جانبی سمعک ریساند از راه های زیر اقدام کنید:

شماره تماس: ۸۸۸۳۴۱۸۱ -۰۲۱

آدرس: تهران میدان هفت تیر ابتدای قائم مقام فراهانی نبش کوچه دوم پلاک ۱۸ طبقه ۴ واحد ۲۰

مراحل ساخت قالب سمعک بدین صورت می باشد:

همان طور که اشاره شده ابتدا وضعیت مجرای گوش توسط متخصص مورد بررسی قرار گرفته سپس قسمت کانال گوش با پنبه ای با اندازه مناسب پر می شود. سپس مواد قالب اولیه که کامل نرم است به دقت داخل کانال گوش تزریق می شود. نیاز به زمان کوتاهی داریم تا مواد قالب اولیه به طور کامل سفت شود و شکل قالب گوش را به خود بگیرد.

پس از آنکه قالب اولیه از گوش مددجو گرفته شد, برای ساخت به لابراتوار ارسال میشود .در لابراتوار بسته به نوع درخواست قالب ثانویه ساخته میشود . انواع قالب گوش با متریال مختلف میشود از قالب اولیه ساخت . انواع قالب نرم و یا سخت  برای مصارف گوناگون از این قالب اولیه در لابراتوار میشود ساخت.

قالب سمعک پشت گوشی به یک لوله پلاستیکی وصل میشود که وظیفه انتقال صدا از بلندگوی سمعک به داخل گوش را دارد. و در شکلهای مختلف ساخته میشود . پوسته سمعک داخل گوشی نیز با استفاده از مواد بژ و UV ساخته میشود و پس از ساخت کیت سمعک داخل گوشی داخل آن قرار میگیرد و مناسب گوش مددجو آماده میشود.

جاگذاری و نحوه استفاده از قالب سمعک

جاگذاری درست و کامل قالب تاثیر به سزایی در کارایی و کیفیت آن خواهد داشت اگر قالب بطور صحیح در داخل گوش قرار نگیرد , عملکرد مناسب و مفید را نخواهد داشت. بدین منظور برای جاگذاری درست قالب سمعک چنین مواردی را رعایت کنید:

۱- ممکن است قالب  در دو رنگ باشد که در این صورت معمولا رنگ آبی مشخصه گوش چپ و رنگ قرمز مشخصه گوش راست است .

۲- قالب را طوری در دست بگیرید که قسمت برآمده کانال آن رو به جلو باشد .

۳- ابتدا نوک قالب  را در قسمت ورودی مجرای گوش قراردهید .

۴ -سپس با دست مقابل , قسمت بالای لاله گوش را گرفته و کمی با آن بازی کرده , به آرامی حرکت داده و جابجا نمایید .

۵- با دست دیگر به تدریج قالب  را به داخل مجرای گوش فشار دهید .

۶- دقت کنید که تمام برجستگی ها و ضمائم قالب در جای اصلی خود روی لاله گوش قرار گیرند .

۷- برای اطمینان از اینکه قالب  به درستی در گوش قرار گرفته باشد؛کمی صحبت کنید؛ اگر قالب  بدرستی و بطور کامل جاگذاری شده باشد , صدای شما در داخل گوش حاوی قالب، انعکاس دارد  .

۸- پس از جایگذاری و کار با قالب محافظ،  بهتر است هر ۲۰دقیقه آن را فشار هید و در جای خود مستقر سازید چون حرکت فک سبب جابجایی نسبی آن می گردد.

راه های مراقبت های از قالب سمعک

طول عمر مفید قالب سمعک بسته به عواملی همچون سن مددجو، چگونگی نگهداری، ساختار شیمیایی در هر فردی متفاوت است؛ برای مثال کودکان بین ۱تا ۵سال به دلیل رشد مداوم باید هر سه ماه یکبار قالب سمعک خود را عوض کنند.اما به طور متوسط این عضو مهم سمعک بین ۳تا۵سال قابل استفاده است. اما برای کارایی بهتر است لازم است یکسری اصول و دستورالعمل ها را رعایت نمود که این موارد شامل:

۱- قالب را هر یک الی دو بار در هفته تمیز کنید. برای تمیز کردن قالب کافی است قالب سمعک را جدا کرده و به راحتی با آب ولرم بشویید.

۲-پس از تمیز کردن سمعک حتما مطمئن شوید به هیچ عنوان رطوبتی در داخل قالب نماند؛ برای پیشگیری از این اقدام می توانید قالب را با یک پارچه  نرم خشک کنید.

۳- هرگز با دست آلوده به مواد روغنی و … قالب را لمس نکنید؛ زیرا آغشه شدن قالب گوش به این مواد  ممکن است حالت های حساسیت زا و خارش بجود بیاورد.

۴- به هیچ عنوان قالب سمعک خود را با مواد شیمیایی همچون الکل و بتادین و … تمیز نکنید. ژل ها و دستمالهای ضدعفونی کننده مخصوص برای پاک کردن سمعک وجود دارد که می توانید از آنها برای تمیز کردن استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی مقالات
جستجو
مقالات مرتبط