سمعک نامرئی چیست؟
سمعک نامریی دستاوردی مهم در زمینه الکترونیک سمعک و شنوایی شناسی به شمار می رود. سمعک نامریی ، سمعکی است که بطور کامل داخل مجرای گوش قرار می گیرد و از بیرون دیده نمی شود. سمعک نامرئی داخل گوشی را با نام های IIC و CIC هم معرفی می کنند. سمعک نامرئی IIC بطور کامل در عمق مجرای گوش قرار می گیرد و هیچ قسمتی از آن از بیرون قابل دید نیست.
ساخت سمعک نامرئی
ساخت سمعک نامرئی برای هر فرد بصورت اختصاصی و براساس قالب اولیه گوش اوست. در مرحله اول ادیولوژیست از گوش کاربر قالب می گیرد و بر اساس نوع قالب و پیچ و خم آن برش لازم در لابراتوار ساخت سمعک انجام می شود. تکنسین ساخت سمعک ، پوسته مخصوص را دقیقا مشابه با قالب برش خورده می سازد. پس از ساخت پوسته ، قطعات سمعک نامرئی درون آن قرار می گیرد. بلندگوی سمعک نامریی در سایزها و قدرت های مختلفی در دسترس است و براساس میزان کم شنوایی کاربر برای فرد انتخاب می شود. در مرحله نهایی سمعک ساخته شده تست و بررسی کامل می شود تا با استانداردهای کمپانی همخوانی داشته باشد.
مزایای سمعک نامرئی
اصلی ترین مزیت سمعک نامرئی ،سایز کوچک و غیرقابل دید آن است که برای بسیاری از کاربران اهمیت بالایی دارد. سمعک های نامرئی کم شنوایی های ملایم تا شدید را براحتی پوشش می دهند و برای طیف وسیعی از کاربران کارایی لازم را دارند. سمعک نامرئی به دلیل سایز و قدرت کمتر دارای میزان کمتری از مصرف باتری است. البته در سمعک های جدید بدلیل استفاده از سطح بالای تکنولوژی ها ، میزان مصرف باتری ممکن است افزایش یابد.
با توجه به اینکه سمعک نامرئی کاملا درون مجرای گوش قرار می گیرد ، تمام مزایای جهت یابی طبیعی مربوط به لاله گوش حفظ می شود و این یکی از اصلی ترین مزایای آن است. برامدگی ها و فرورفتگی های لاله گوش باعث دریافت و جمع آوری اصوات محیط می شود و قرارگیری سمعک نامرئی در عمق گوش تاثیری در این ویژگی ندارد. سمعک نامرئی اصوات را دقیقا در عمق مجرا دریافت می کند و از تمام ویژگی های جهت یابی طبیعی لاله گوش استفاده می کند. این ویژگی باعث طبیعی و شفاف بودن اصوات دریافتی می شود.
مدل ها و سطوح جدید تکنولوژی سمعک نامرئی درای قابلیت وایرلس است. امکان کنترل سمعک نامرئی وایرلس با استفاده از ریموت کنترل و اپلیکیشن موبایل فراهم شده است و راحتی کاربران در استفاده از این سمعک ها افزایش یافته است. در مدل های پیشرفته تر، اطلاعات دوگوشی با یکدیگر به اشتراک گذاشته می شود و هر دو سمعک بعنوان یک سیستم جامع عمل می کند. اما باید توجه داشت که به علت استفاده تنها از یک میکروفون در هر سمعک نامرئی ، قابلیت های وایرلس دوگوشی به اندازه سمعک های وایرلس پشت گوشی نمی باشد. سمعک نامرئی وایرلس امکان استفاده از سیستم GPS یابنده سمعک و شناسایی محیط های پرکاربرد را در مدل های پیشرفته دارد.
حس ما اینکه که شاید مقاله زیر را بپسندید
خرید سمعک با قیمت مناسب در کلینیک شنوایی سنجی معتبر
آیا سمعک نامرئی برای همه افراد دارای کم شنوایی مناسب است؟
امکان تجویز سمعک نامرئی در همه موارد وجود ندارد و در بسیاری از موارد امکان تجویز آن وجود ندارد. استفاده از سمعک نامرئی نیازمند فاکتورهای خاصی می باشد.
میزان کم شنوایی کاربر
سمعک نامرئی کم شنوایی ملایم تا شدید را پوشش می دهد. میزان کم شنوایی کاربر اگر دارای الگوی خاصی باشد (مثلا اگر شیب ادیوگرام خیلی زیاد باشد ) و یا از حد خاصی بیشتر باشد ، امکان پوشش آن با استفاده از سمعک نامرئی وجود ندارد. در مواردی که کم شنوایی از محدوده شدید بیشتر است باید از قطعات بزرگتری استفاده شود و معمولا به دلیل محدودیت فضای مجرای گوش ، امکان ساخت سمعک نامرئی وجود ندارد. البته در مواردی که مجرای گوش کاربر دارای قطر و حجم مناسب و بزرگی می باشد می توان از سمعک نامرئی قدرتمندتری استفاده کرد.
فضای مجرای گوش کاربر
سمعک نامرئی براساس مجرای گوش کاربر ساخته می شود. برای ساخت این نوع سمعک لازم است که مجرای گوش کاربر دارای حداقل فضای لازم باشد. در برخی موارد مجرای گوش کاربر کوچک بوده و یا دارای خم شدید است. قرارگیری قطعات سمعک نامرئی درون پوسته سمعک باید با شرایط و فاصله استاندارد از هم باشد. خصوصا در مواردی که کم شنوایی بیمار در محدوده بالاتر از شدید (۷۰ دسی بل) است ، فضای کم مجرای گوش مشکل سازتر خواهد شد.
ترشح و عفونت از گوش کاربر
سمعک نامرئی بصورت مستقیم در معرض جرم گوش و ترشح مجراست. هنگامی که گوش بیمار به هر دلیلی دارای عفونت چه از نوع اوتیت میانی و یا اوتیت خارجی است ، استفاده از سمعک نامرئی توصیه نمی شود. این موضوع دو دلیل اصلی دارد. دلیل اول احتمال آسیب بیشتر به گوش است . هنگامی که سمعک نامرئی درون گوش قرار می گیرد،
مجرای گوش بسته می شود و تهویه هوا بصورت مناسب انجام نمی گیرد. در این موارد احتمال عود عفونت گوش افزایش می یابد. دلیل دوم این است که سمعک نامرئی بصورت مستقیم در معرض ترشح و رطوبت گوش است و امکان سوختن بلندگو و اختلال عملکرد سایر قطعات آن وجود دارد. در بسیاری موارد تعبیه لوله تهویه (ونت) برای تعادل فشار هوای بیرون و فضای مجرای گوش توصیه می شود.
انواع سمعک نامرئی
انواع سمعک نامرئی در مدل ها و سایزهای متنوعی در دسترس کاربران است. ویژگی مشترک انواع سمعک نامرئی این است که قابل دید نیستند. محصولات نامرئی در مدلهای سمعک پشت گوشی و داخل گوشی در دسترس است و با توجه به سطح تکنولوژی در گروه ها و خانواده های متنوع تقسیم می شود.
سمعک نامرئی از پیش ساخته
سمعک نامرئی از پیش ساخته توسط کمپانی بطور کامل ساخته میشود. برای تجویز این نوع سمعک نیاز به قالب گیری از مجرای گوش نمی باشد. قالب های این نوع از سمعک های نامرئی بصورت آماده و در سایزهای مختلف در دسترس است. در برخی موارد مجرای گوش بسیار باریک و پرپیچ و خم است و امکان قرارگیری قالب های آماده درون گوش وجود ندارد. در این موارد توصیه می شود از گوش قالب گرفته شود و ساخت سمعک بصورت اختصاصی انجام شود.
سمعک نامرئی هوشمند
سمعک نامرئی هوشمند به سمعکی گفته می شود که قابلیت تغییر اتوماتیک برخی از ویژگی های پردازشی را دارد. سمعک نامرئی دارای یک میکروفون است. به همین دلیل نمیتوان انتظار تغییر جهت تمرکز و دریافت صدا را داشت. البته در موارد وایرلس دوگوشی این قابلیت به مقدار کمی فراهم شده است. برنامه تلفن در سمعک نامرئی هوشمند بصورت اتوماتیک تغییر می کند. همچنین امکان تغییر سطح صدا در مدل های پیشرفته سمعک نامرئی هوشمند با ورود به محیط های جدید وجود دارد.
سمعک نامرئی iic (کاملا درون مجرای گوش)
سمعک نامرئی iic بطور کامل در عمق مجرای گوش قرار می گیرد. این سمعک قابلیت پوشش کم شنوایی های ملایم تا تقریبا شدید را فراهم می کند. تمام قسمت های سمعک نامرئی iic درون گوش پنهان است و قابل دید نمی باشد. سمعک نامرئی iic کوچکترین و ریزترین سمعک است. برخی موارد به دلیل سایز کوچک سمعک iic نامرئی امکان استفاده از کویل وایرلس وجود ندارد.
معمولا سمعک نامرئی iic دارای دستگیره خاصی است و کاربر با استفاده از آن می تواند سمعک را درون گوش گذاشته و بردارد. سمعک نامرئی iic بطور مستقیم در معرض جرم و رطوبت گوش است و به همین دلیل نیاز به نظافت و مراقبت ویژه دارد.
سمعک نامرئی cic
سمعک نامرئی cic کاملا درون مجرای گوش قرار میگیرد. اما نسبت به سمعک iic بزرگتر است و در قسمت عمق مجرای گوش قرار نمی گیرد. سطح بیرونی سمعک نامرئی cic ممکن است از بیرون دیده شود. امکان بکارگیری سیستم وایرلس در سمعک نامرئی cic بیشتر است. چراکه فضای سمعک cic بیشتر است و در قسمت بیرونی تری قرار می گیرد. مزیت دیگر سمعک cic نسبت به iic این است که کم شنوایی های بیشتری را پوشش می دهد. امکان پوشش کم شنوایی ملایم تا شدید رو به عمیق با سمعک نامرئی cic وجود دارد. مراقبت و نظافت سمعک cic هم مشابه با سمعک iic ضروری است.
سمعک پشت گوشی نامرئی
سمعک های پشت گوشی در مدل های نامرئی هم تولید شده است. سمعک پشت گوشی نامرئی معمولا در مدل های RIE (بلندگو درون گوش) دارای مدل های نامرئی می باشد. بدنه کوچک و ظریف سمعک در قسمت پشت لاله گوش و قالب و بلندگوی سمعک درون مجرای گوش قرار می گیرد.
مزایای این سمعک ها علاوه بر دوام بیشتر ، قدرت بیشتر و استفاده از دو میکروفون ، دارای قدرت بیشتری است. سمعک نامرئی پشت گوشی در بسیاری موارد دارای سیستم وایرلس دوگوشی است. قابلیت هوشمند در این مدل از سمعک ها در سطح قدرتمندی در دسترس است. معمولا امکان استفاده از لوازم جانبی سمعک و اپلیکیشن های ویژه در این محصولات وجود دارد.

روند کاهش سایز سمعک نامرئی
سمعک ها از ابتدا تاکنون در حال کاهش سایز و افزایش قابلیت هستند. سمعک های نامرئی امروزی ، کوچکترین و ریزترین سمعک ها را در تمام دوران به خود اختصاص می دهند. سمعک های نامرئی هرساله علاوه بر کوچکتر شدن میتوانند قدرت و تقویت بیشتری برای کم شنوایی ها فراهم کنند. قطعات سمعک هم سالانه در سایزها و مدل های جدیدتری تولید می شود و همین موضوع نقش زیادی در ریز شدن سمعک دارد. کوچکتر شدن اجزای سمعک نامرئی باعث تولید محصولات ریزتر در مدلهای داخل گوشی و پشت گوشی شده است.
چگونه از سمعک نامرئی نگهداری کنیم؟
سمعک نامرئی در مدل های داخل گوشی درون مجرای گوش قرار می گیرد. مجرای گوش محل رطوبت ، جرم گوش و احتمالا ترشحات گوش می باشد. به همین دلیل احتمال آسیب به قطعات سمعک زیاد است. نظافت و مراقبت از سمعک نامرئی بصورت منظم باید انجام شود. با نظافت مداوم و تعویض مرتب فیلترهای سمعک نامرئی می توان طول عمر آن را افزایش داد. فیلترهای مخصوص روی میکروفون و بلندگوی سمعک باعث محافظت در برابر جرم گوش و رطوبت می شود. فیلترهای محافظ یا به اصطلاح وکس گارد سمعک معمولا قابل تعویض است. هزینه تعویض فیلترهای محافظ سمعک بسیار مناسب است. نظافت بدنه سمعک هم باید درنظر گرفته شود، چراکه باکتری ها و قارچ ها ممکن است برروی بدنه سمعک رشد کنند. البته استفاده از الکل برای نظافت بدنه سمعک نامرئی توصیه نمی شود. چرا که لایه سطحی روی سمعک را در خود حل کرده و ممکن است باعث حساسیت و التهاب پوست مجرای گوش شود.
تفاوت سمعک نامرئی و سمعک پشت گوشی
سمعک نامرئی برخلاف سمعک پشت گوشی دارای دکمه برنامه و ولوم کنترل نیست. چراکه سایز این مدل از سمعک ها خیلی ریز است و فضای کافی برای قرار گرفتن این قطعات وجود ندارد. استفاده از اپلیکیشن موبایل و ریموت کنترل وایرلس در سمعک های نامرئی هوشمند این محدودیت را برطرف می کند.
سمعک نامرئی معمولا دارای یک میکروفون است. این مساله هم بدلیل محدودیت فضاست. چرا که فاصله استاندارد لازم بین میکروفون ها بیشتر از سطح سمعک نامرئی است. اما سمعک پشت گوشی معمولا دارای دو میکروفون است که حالت جهت دار به آن می دهد. این قابلیت باعث تمرکز بر جهت های مختلف در سمعک پشت گوشی می شود.
قدرت سمعک نامرئی نسبت به سمعک پشت گوشی کمتر است. این موضوع باعث کاهش قدرت پوشش کم شنوایی در سمعک نامرئی می شود. معمولا سمعک پشت گوشی کم شنوایی ملایم تا عمیق را پوشش می دهد. اما سمعک نامرئی کم شنوایی های ملایم تا شدید را پوشش می دهد.
نحوه گذاشتن و برداشتن سمعک نامرئی
سمعک نامرئی معمولا دارای یک دستگیره کوچک است و نخ نامرئی نامیده می شود. سمعک را با استفاده از این دستگیره می توان درون مجرای گوش قرار داده و یا آن را برداشت. اگر سمعک بدرستی درون گوش قرار گیرد احساس راحتی وجود دارد. اما اگر سمعک درست قرار نگرفته باشد ، کیفیت صدا تحت تاثیر قرار می گیرد و یا اینکه ممکن است سمعک سوت بزند.
قیمت سمعک نامرئی
قیمت سمعک نامرئی به عوامل زیادی بستگی دارد. تکنولوژی مهمترین نقش را در تعیین قیمت سمعک نامرئی دارد. سمعک نامرئی معمولا در رده های بالای تکنولوژی موجود است و به همین دلیل قیمت آن تقریبا بالاست. ویژگی های وایرلس هم در تعیین قیمت سمعک نامرئی نقش دارد. قیمت سمعک نامرئی معمولا از ۱۵۰۰۰۰۰ تومان (پانزده میلیون ریال) شروع می شود.
نحوه خرید سمعک نامرئی
برای دریافت سمعک نامرئی ابتدا باید به کلینیک شنوایی مراجعه شود. باید توجه داشت که تجویز سمعک نامرئی باید توسط ادیولوژیست (شنوایی شناس) انجام شود. ادیولوژیست ابتدا ارزیابی های لازم را برروی شنوایی فرد انجام می دهد. سپس درک گفتار مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین با انجام قالبگیری از گوش کاربر می توان به وضعیت فیزیکی مجرای گوش پی برد. درصورتی که شنوایی کاربر و وضعیت مجرای گوش دارای شرایط ایده آل و لازم برای تجویز سمعک نامرئی باشد ادیولوژیست روال تجویز را ادامه خواهد داد. قالب اولیه تهیه شده از گوش به لابراتوار ساخت سمعک ارسال می شود. سپس پوسته سمعک ساخته شده و قطعات سمعک درون آن قرار میگیرد. پس از آماده شدن ، تست ها و ارزیابی ها بر اساس استاندارد های جهانی توسط کنترل کیفی انجام می شود. سمعک نامرئی ساخته شده براساس کم شنوایی فرد توسط شنوایی شناس تنظیم می شود. آموزش های لازم در زمینه استفاده و نگهداری از سمعک به کاربر آموزش داده می شود. پس از استفاده معمولا تنظیمات دوره ای مطابق با دوران عادت پذیری گوش انجام می شود و تقویت نهایی برای فرد انجام می شود.
با مراجعه به کلینیک های شنوایی نماینده سمعک ریساند می توانید مشاوره سمعک نامرئی دریافت کرده و در صورت تمایل سمعک نامرئی ریساند را با شرایط ایده آل تهیه کنید.